Wat is een baarmoederverzakking ?
Een baarmoederverzakking, naarmate een vrouw ouder wordt, worden allerlei weefsels rondom de baarmoeder wat slapper en minder elastisch. Dit gebeurt ook bij het weefsel die je baarmoeder op hun plaats houden. Hierdoor kan de baarmoeder steeds dichter bij de ingang van je schede komen te liggen.
Dit kan verschillende problemen veroorzaken, van een soort van een bobbel in je vagina, tot zelfs een ernstige baarmoederverzakking die zover kan zakken dat een deel van het weefsel zelfs uitstulpt tot buiten de vagina.
Mogelijke oorzaken die extra druk op de spieren en banden in het bekken uitoefenen, vergroten de kans op een verzakking. Hierbij kan gedacht worden aan:
- overgewicht;
- chronisch hoesten door bijvoorbeeld roken; of
- hard moeten persen bij de ontlasting.
Klachten kunnen erger worden door langdurig staan of lopen. Dit komt door de extra druk op de bekkenbodemspieren als gevolg van de zwaartekracht. Vaak verergeren de klachten in de loop van de dag of na inspanning. Meestal verminderen de klachten na rust of nachtrust.
Wanneer contact opnemen?
Ga naar uw huisarts als u klachten heeft die door een baarmoederverzakking kunnen komen.
Door uw klachten, een gesprek en een lichamelijk onderzoek wordt vaak al duidelijk of u last heeft van een verzakking. Soms zal de huisarts u naar een gynaecoloog verwijzen voor meer onderzoek, zoals een echo.